Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ε.Δ.Α. (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά)



του Βασίλη Ραφαηλίδη

       Στις 3 Αυγούστου 1951 ιδρύεται η ΕΔΑ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ αλλά και των φιλοκομουνιστών και σοσιαλιστών Μιχάλη Κύρκου, Γιάννη Πασαλίδη, Ρούσσου Κούνδουρου και πολλών άλλων προοδευτικών ανθρώπων, που προσπαθούν να καλύψουν την ανάγκη για ένα αριστερό κόμμα, ύστερα από την ήττα του ΚΚΕ[1].
Κατά κάποιον τρόπο, η ΕΔΑ είναι μία προσπάθεια ανασύστασης του παλιού ΕΑΜ αλλά όχι αποκλειστικά με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, όπως είχε γίνει τότε. Κι αυτό το χάσιμο της αποκλειστικότητας είναι που ενοχλεί τον Ζαχαριάδη. Ο οποίος, απ' το ραδιόφωνό του, αρχίζει μια ηλίθια εκστρατεία συκοφάντησης του Μιχ.Κύρκου και κυρίως του Γ. Πασαλίδη. Που μενσεβίκο τον ανεβάζει, προδότη τον κατεβάζει. Όσο για τον Ρούσσο Κούνδουρο, αδερφό του Νίκου, που αργότερα θα γίνει πάρα πολύ γνωστός σαν ντοκιμαντερίστας και άνθρωπος του ραδιοφώνου, έναν απ'τους πρώτους που κινήθηκαν για τη δημιουργία του νέου κόμματος, αυτόν θα καταφέρει να τον εξοντώσει πολύ εύκολα. Είναι γιος του Σήφη Κούνδουρου, φίλου του Ελ.Βενιζέλου, και άρα εξ ορισμού ύποπτος.



        Έτσι, το νέο αριστερό κόμμα στερείται τις πολύτιμες υπηρεσίες ενός ανθρώπου με εκπληχτικές οργανωτικές ικανότητες. Κι ο Ρούσσος Κούνδουρος, από οργανωτής κομμάτων θα γίνει οργανωτής Κινηματογραφικών Λεσχών και ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών! 
Το ΚΚΕ προσπαθεί να ελέγξει την νεαρή ΕΔΑ με τον δεύτερο παράνομο μηχανισμό, τον περισσότερο αθώο, ας τον πούμε έτσι. Αλλά δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά. Και σαν αντίδοτο στην ΕΔΑ, ιδρύει την ΕΛΑ (Ένωση Λαϊκού Αγώνα), με στελέχη που βρίσκονται στις φυλακές! Αν είναι δυνατόν! Πάντως, στην ΕΔΑ μετέχει δραστήρια το ΚΚΕ. Αλλά με επιφυλάξεις και με πολλή γκρίνια για τους σοσιαλιστές που είχαν την πρωτοβουλία της ίδρυσής της[2].


___________________

[1] Η ΕΔΑ ιδρύθηκε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στις 3 Αυγούστου του 1951 σαν συνασπισμός κομμάτων της αριστεράς, με την πρωτοβουλία του εκτός νόμου τότε τελούντος Κ.Κ.Ε., με πρόεδρο τον Ιωάννη Πασαλίδη.
Την ιδρυτική διακήρυξή της υπέγραψαν μικρά αριστερά κόμματα που ήταν νόμιμα εκείνη την περίοδο: το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας του Ι. Πασαλίδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Κόμμα Αριστερών Φιλελευθέρων των Νεόκοσμου Γρηγοριάδη και Σταμ. Χατζημπέη, και το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Μιχαήλ Κύρκου.[1] Ο βασικός κορμός των στελεχών της ήταν μέλη του Κ.Κ.Ε., το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου από το 1947, όπως και οι Εμμ. Πρωιμάκης και οι στρατηγοί Σαράφης, Χατζημιχάλης και Αυγερόπουλος (πηγή: wikipedia).
[2] Βασίλης Ραφαηλίδης,  Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974, Αθήνα 2001 (η' έκδ.), σσ.303-4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου