Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η πολλή ...νομιμότητα βλάπτει... Η μπουνιά του Λαμπράκη στον δοσίλογο Παπαδόπουλο


Το παρακάτω περιστατικό συνέβη σε συνεδρίαση της  βουλής το 1963. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αγέρωχος και υπερήφανος, δεν θα διστάσει να γρονθοκοπήσει εντός της βουλής τον δοσίλογο Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, συνεργάτη των Γερμανών και μέλος του Ε.Ε.Σ. που μετά την Κατοχή, αντί να εκτελεστεί, έκανε κοινοβουλευτική καριέρα ως βουλευτής του νομού Κιλκίς με το Λαϊκό Κόμμα, τον Ελληνικό Συναγερμό και την ΕΡΕ.
Το περιστατικό αυτό αποτελεί μία υπόμνηση για τους σημερινούς βουλευτές της Αριστεράς οι οποίοι με την  ατολμία που δείχνουν απέναντι στη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, επιλέγουν να την αντιμετωπίσουν με επίκληση της νομιμότητας και μόνο. Δυστυχώς δεν αρκεί μόνο αυτό. Μερικές φορές επιβάλλεται να δεχτούν αυτά τα αιμοβόρα κτήνη της Χρυσής Αυγής απάντηση με τα ίδια όπλα που χρησιμοποιούν τόσο θρασύδειλα.
 
"Όταν επιχείρησε [σ.σ.ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος] να πάρει το λόγο τον Απρίλιο του 1950, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Πλαστήρα, έγινε δεκτός από κεντρώους συναδέλφους του με τις κραυγές:

«Παύσε εσύ!»
 
και
 
«Είσαι ένας Γερμανός, ένας δολοφόνος, ένας προδότης!»

Η κατακραυγή έπιασε τόπο, όπως διαπιστώνουμε από το γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος ένιωσε υποχρεωμένος, δυο μέρες αργότερα, να προσκομίσει στη Βουλή ένα καταφανώς πλαστό έγγραφο του ΕΛΑΣ, με το οποίο «πιστοποιούνταν» ανύπαρκτες ενέργειές του εναντίον της Βέρμαχτ.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, ο ίδιος βουλευτής θα γίνει πρωταγωνιστής ενός πασίγνωστου κοινοβουλευτικού επεισοδίου, με πέτρα του σκανδάλου - κι εδώ - την κατοχική του δράση. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ν.Δ. 4234/62 (του νομοθετήματος, δηλαδή, που αντικατέστησε το Ν.509/47).

Στην αγόρευσή του, ο Παπαδόπουλος δηλώνει ότι «επέρασε η εποχή του σφαξίματος και της κονσέρβας» και απειλεί την ΕΔΑ ότι «θα την εκκαθαρίσει» (ή, σύμφωνα με μιαν άλλη εκδοχή των ρεπορτάζ της επομένης, ότι «ήρθε ο καιρός να σας σφάξουμε»), για ν' ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος:

«Ένας βουλευτής: Χάϊλ Χίτλερ!

Κ. Χιωτάκης: Στην Κατοχή τι έκανες ;

Γρ. Λαμπράκης: Ήσουν αξιωματικός των Ες Ες !

Κ. Παπαδόπουλος: Σκάσε π...!

Η. Ηλιού: Ο κ. Παπαδόπουλος μπόρεσε να βάλει στην ναφθαλίνη την στολή του γερμανού αξιωματικού, την οποίαν έφερε, δεν μπόρεσε όμως να βάλει στην ναφθαλίνη την χιτλερικήν νοοτροπίαν του». (Η Αυγή 14.3.1963).

Κατάληξη της κοινοβουλευτικής αυτής «αναμόχλευσης παθών» ήταν η μετατροπή των εδράνων σε αρένα: Ο Παπαδόπουλος χειροδίκησε κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Αντώνη Μπριλλάκη, για να δεχτεί κατάμουτρα τη γροθιά του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος με τη σειρά του έγινε στόχος ομάδας βουλευτών της ΕΡΕ κι ενός κλητήρα της Βουλής.
Η συνεδρίαση διακόπηκε και, με απόφαση του προεδρείου, οι επίμαχες φράσεις σβήστηκαν από τα επίσημα πρακτικά".
 
Πηγή: Τάσος Κωστόπουλος, Η αυτολογοκριμένη μνήμη, τα τάγματα ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη, εκδ.Φιλίστωρ, Αθήνα 2005 (γ'έκδ.), σσ.109-110.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου